«Μαμά μού μυρίζει, θαρρώ»… Prague Mamas Food

«Ο λόγος της πάντα ζεστός. Μια αγκαλιά. Γεμάτος φροντίδα. Γεμάτος αγάπη. Μαμά μού μυρίζει, θαρρώ… Και κάθε φορά που συναντώ εκείνο το βλέμμα το δικό της, αρχίζω να νιώθω το ίδιο άγγιγμα να με καλωσορίζει, να με φιλοξενεί, να μου τρατάρει ζεστασιά. Μαμά μού μυρίζει, θαρρώ… Σαν να επιστρέφω τα μεσημέρια κάθε φορά απ’ το σχολειό, να ξεμανταλώνω της αυλόπορτας το σύρτη και να τρέχω κατευθείαν στην κουζίνα των χρόνων μου των παιδικών, αντάμωμα γλυκό με τη μητέρα – φύση. Η φρεσκοαυγοκομμένη κοτόσουπα κι η μυρωδάτη μηλόπιτα μόλις ξεφουρνίστηκαν. Μαμά μού μυρίζει, θαρρώ…»

Η Χάρις Ιωάννου, είναι ένας δημιουργικός άνθρωπος. Μία γυναίκα δυναμική, χαμογελαστή, που αγαπά τη ζωή και δίνεται στους ανθρώπους. Παιδί του Πειραιά. Όπου μεγάλωσε κι έζησε έως το 2002. «…Και θέλοντας τον ήχο της θάλασσας να ηχεί ακόμη στα αυτιά μου μεταφέρθηκα στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου…», μας λέει η Χάρις στο HumanStories.

Ορισμένα από τα καλούδια που γεύονται από την Χάρις Ιωάννου…

 

Η επαγγελματική της πορεία στο χώρο της Διαφήμισης και των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα αξιοζήλευτη. Από τα είκοσι της χρόνια είχε δική της διαφημιστική εταιρία με πελάτες από μεγάλες εταιρίες: Unilever, Ελαίς, Friesland, Kraft, Coca Cola- 3 Έψιλον, Μελίσσα- Κικίζας… Το 2012 η Χάρις έγινε συνοδοιπόρος, ακολουθώντας τον καλό της στην Πράγα μαζί με το μικρότερο μέλος της οικογένειας τον Φίλιππο. Ενώ τα δύο μεγαλύτερα παιδιά έμειναν Ελλάδα γιατί ήταν φοιτητές στη Νομική Αθηνών και στο Πολυτεχνείο αντίστοιχα.

Η σχέση της οικογένειας με την καλή κι υγιεινή διατροφή ήταν ανέκαθεν καλή. «Έχοντας μια κόρη τη Δανάη και σε 1,5 χρόνο τον Γιάννη είχαμε πάντα την επιμέλεια του φαγητού. Κι οι δυο μας είχαμε σχέση με τη μαγειρική καθώς θέλαμε τα παιδιά μας να τρέφονται όπως κι εμείς. Με φαγητό Μαμάς/Γιαγιάς», τονίζει η Χάρις και συνεχίζει: «Το 2.000 την εικόνα της τελικής οικογένειας συμπλήρωσε ο Φίλιππος όπου η ανάγκη του υγιεινού γευστικού φαγητού σερβιρισμένο με την αγάπη και τη φροντίδα της μαμάς έγινε πλέον συνήθεια». Η μαμά Χάρις, ως γνήσια Ελληνίδα μάνα δε σταμάτησε να περιποιείται και να βοηθάει τα μεγάλα παιδιά με «Μαμαδίστικο φαγητό»…Και κάπως έτσι «μαμαδίστικα» ξεκίνησε το δικό της επιχειρηματικό ταξίδι μέσα από γεύσεις που θύμιζαν Ελλάδα…«Σκέφτηκα λοιπόν να σερβίρω με αγάπη μαμάς τα παιδιά που ήταν δίπλα μου στη Πράγα.  Σαν να ήθελα κάποιος να προστατέψει-στηρίξει με τον ίδιο τρόπο και  τα δικά μου παιδιά».

Prague Mamas Food σε πλήρη… δράση!

 

Η Χάρις δημιούργησε το 2016 στο Facebook τη σελίδα PragueMamasFood. Με αρχική σκέψη να εξυπηρετεί τα παιδιά που βρίσκονται στα Πανεπιστήμια γύρω από το σπίτι της, καθώς μένει στην καρδιά αυτής της παραμυθένιας πόλης. «Η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή καθώς οι εργαζόμενοι Έλληνες ηλικίας 25-35 χρονών είναι πολύ περισσότεροι από τους φοιτητές. Κι ίσως με μεγαλύτερη ανάγκη της «μαμαδίστικης φροντίδας» στα ξένα. Ίσως γιατί όταν όντας φοιτητές οι μαμάδες πηγαινοέρχονται, ενώ όταν βρίσκεις δουλειά και μεγαλώνεις, αυτή η φροντίδα ασθενεί». …Έτσι οι κατσαρόλες άρχισαν ξανά ν’ αχνίζουν, οι κουτάλες ν’ ανακατεύουν τις γεύσεις τις αγαπημένες, τα πιάτα να στήνονται σιγά, σιγά και τα στενά σοκάκια της μαγικής πόλης του Κάφκα, Ελλάδα να μοσχομυρίζουν. Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με αυστηρά ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, ένα πρόγραμμα που στηρίζεται αποκλειστικά σε αγνά υλικά και υπέροχες πρώτες ύλες…

«Το μενού βγαίνει πλέον με τις ανάγκες/επιθυμίες των πελατών. Για να γευτούν κάποια φαγητά που έχουν επιθυμήσει». Κάθε Σάββατο λοιπόν Αναρτάται στο Facebook το εβδομαδιαίο μενού. Η Χάρις κάνει την προετοιμασία καθημερινά απο βραδίς και ξεκινάει το μαγειρικό της ταξίδι στις 7.30π.μ.«Οι εργαζόμενοι, είναι πιο οργανωμένοι αλλά έχουν και την οικονομική άνεση να κάνουν τις παραγγελίες τους για όλη σχεδόν την εβδομάδα. Η επικοινωνία πάντως, είναι καθημερινή».

Το εβδομαδιαίο μενού αναρτάται κάθε Σάββατο στη σελίδα της στο Facebook…

 

GOURMET DELIVERY

Οι Έλληνες έχουν λατρέψει το Mamas και δίπλα στους Έλληνες κι οι συνάδελφοι τους. Οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Χιλιανοί… Οπότε το μενού έγινε καθαρά Μεσογειακό. Τι να πρωτοθυμηθεί η Χάρις…Η αγάπη του κόσμου και τα σχόλια τους μοναδικά. «Ένας Χιλιανός ήθελε να φωτογραφηθούμε μαζί γιατί του είχα σερβίρει τόσο γκουρμέ γεύση εν ώρα εργασίας». Ενώ  ένας Έλληνα σχολίασε λέγοντας: «Ούτε η μητέρα μου δεν μου έφερε φαγητό στην εταιρία που δουλεύω. Μου θύμισες τη μητέρα μου που όταν ήμουν στο Δημοτικό μου έφερνε φαγητό στο διάλειμμα μου στη Κρήτη». Και συνεχίζει: «Μια άλλη κοπέλα κατεβαίνει με χαρά να πάρει το φαγητό για να της φέρω λίγη γεύση από Ελλάδα. Και με το χαμόγελο μου, μειώνω -όπως χαρακτηριστικά λέει – αυτή την έλλειψη Ήλιου που την καταπιέζει. «Χάρις» μου λέει ένας ακόμη Έλληνας «μαγειρεύεις καταπληκτικά, χαμογελάς σαν τον ήλιο, μιλάς ελληνικά κι οδηγείς με ταπεραμέντο. Μας λείπει σε αυτούς τους νερόβραστους δρόμους…».

Οι περισσότεροι ζητάνε παραγγελίες από την Χάρις. Θέλουν να γευτούν κάποιο αγαπημένο φαγητό της γιαγιάς τους.  Όπως κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες, παστιτσάδα, σοφρίτο, λαχανόρυζο… Αγαπημένες συνταγές είναι ο μουσακάς, το παστίτσιο, ο βώξας, το σπανακόρυζο, το μπριάμ, φρουτάλια Τήνου, τα ρεβύθια με μελιτζάνες και ψητές τομάτες, η Βλαχαλιάδα Πελοποννήσου…

Το μυστικό συστατικό της Μαγειρικής της Χάρις είναι η  Αγάπη της μάνας… »The Secret Ingredient Is Moms Love’’… «Η Ελληνίδα μαμά νιώθει γεμάτη από την αγάπη της και το εκφράζει απλόχερα. Έτσι όπως ο ήλιος στη χωρά μας μοιράζει απλόχερα τις ακτίδες του και μας ζεσταίνει. Πάντα εκφράζω τα συναισθήματα μου στα τρία μου παιδιά κι όταν μικρότερα τα φιλούσα σα να έπινα ένα χυμό στη παράλια αυτά με χαρακτήριζαν ‘’Φιλιάρα»

«…Ένα κυριακάτικο μεσημεριανό τραπέζι λουσμένο στο φως, το φως το ελληνικό,  στου Καρόλου τη γέφυρα την αψιδωτή στρώνει καθημερινά η Χάρις, με γέλια και πειράγματα στη διαπασών να ντύνουν ηχητικά αυτό το υπέροχα καδραρισμένο σκηνικό και οι μνήμες λατρεμένων γεύσεων απ’ το κοντινό παρελθόν πιασμένες χέρι, χέρι να στήνουν ξανά και ξανά τον πιο νοσταλγικό παραδοσιακό χορό…».

H Ελλάδα τυλιγμένη σε πακέτο, με την Αγάπη και τη Φροντίδα της Μαμάς: https://www.facebook.com/praguemamasfood/?fref=ts

(Η εισαγωγή και ο επίλογος είναι της Αφροδίτης Καρφή)

Καθόλου σχόλια

    three × 2 =